Ce trebuie sa stii cand pleci la munca in Spania?

ianuarie 27 2017
calatorie in spania

Daca vrei sa gasesti un loc de munca in Spania, la prima vedere s-ar parea ca nu exista prea multe oportunitati disponibile, in afara de muncile sezoniere in agricultura. Insa este posibil sa gasesti un loc de munca decent in Spania, daca stii unde sa cauti, mai ales daca ai calificari intr-un anumit domeniu.

In Spania, cel mai usor se gasesc locuri de munca pe cale ”informala”, de exemplu prin recomandarile altor persoane, in special daca este vorba despre firme mici si mijlocii. De aceea, n-ar trebui sa te bazei doar pe agentii si pe anunturi, ci sa cauti si alte oportunitati de angajare. Vorbeste cu oameni care lucreaza sau au lucrat in Spania, contacteaza tu firmele pentru care vrei sa lucrezi, nu lasa sa iti scape nici o ocazie.

In cele ce urmeaza, iti vom oferi cateva informatii in legatura cu ce trebuie sa iei in considerare daca vrei sa lucrezi in Spania.

Piata muncii din Spania

Daca in perioada declansarii crizei financiare, rata somajului din Spania se numara printre cele mai ridicate din Europa, in ultimii ani, piata muncii s-a redresat foarte mult, ceea ce inseamna ca exista numeroase oportunitati si pentru strainii care vor sa munceasca in Spania. De exemplu, in anumite regiuni, ca de exemplu regiunea Castilla y Leon, se cauta foarte mult muncitori calificati, bucatari si asistenti medicali.

Cu toate acestea, pentru tinerii fara experienta sau pentru persoanele care nu sunt calificate in vreun domeniu, poate fi destul de dificil sa gaseasca un loc de munca, fie si doar pe termen scurt.

Industriile care s-au dezvoltat cel mai mult in ultimii ani in Spania sunt cele din domeniul IT si al consultantei, ceea ce le ofera sanse mari si celor cu studii superioare sa gaseasca in loc de munca in aceasta tara.

Exista si anumite sectoare in care sunt multe posturi disponibile, in special pentru profesori (profesori de limbi straine, profesori universitari), ingineri mecanici, experti IT, medici si asistenti medicali, agenti imobiliari si lucratori in sectorul HoReCa.

In ceea ce priveste muncile sezoniere, exista mai multe locuri de munca disponibile in turism (in special ghizi turistici), dar si profesorii de engleza sunt foarte cautati.

In concluzie, daca esti interesat sa muncesti in Spania, nu exclude locurile de munca sezoniere sau cele care nu sunt atat de bine platite, cel putin pana cand gasesti ceva mai bun.

Conditiile de munca in Spania

In mod obisnuit, saptamana de munca are 40 de ore, de la 9 dimineata pana in jur de 8 seara, in functie de cat de lunga este pauza de pranz. In Spania inca se practica obiceiul ”siestei” de dupa-amiaza, asa ca pauzele de pranz  pot dura 2-3 ore, incepand cu ora 2 dupa-masa. Cu toate acestea, tot mai multe companiii adopta obieciul marilor corporatii de a acorda o singura ora pentru pauza de pranz, astfel incat si programul de lucru se incheie mai repede.

In ceea ce priveste salariile, salarii foarte bune sunt oferite in turism, in inginerie, dar si pentru cei care lucreaza in constructii. In 2016, salariul minim pe economie in Spania era de aproximativ 655 euro lunar.

Cetatenii romani nu au nevoie de vize sau de permise speciale de munca pentru a putea lucra in Spania. In general, cunostintele minime de limba Spaniola constituie un avantaj, insa poti gasi un loc de munca si daca cunosti limba engleza, deoarece in Spania traiesc foarte multi expati, vorbitori ai acestei limbi.

Calificari si recomandari

Pentru a verifica daca iti este recunoscuta calificarea intr-un anumit domeniul, trebuie sa consulti lista profesiilor regulate si cerintele acestora, care este disponibila pe site-ul Ministerului Educatiei, Culturii si Sportului. De asemenea, poti afla daca ai nevoie de anumite calificari suplimentare pentru ca profesia ta sa fie recunoscuta in Spania, verificand informatiile oferite de Comisia Europeana in privinta profesiilor regulate in UE.

Toate scrisorile de recomandare pe care le ai din partea fostilor angajatori ar trebui traduse in limba spaniola, iar atunci cand iti depui CV-ul pentru un loc de munca, este recomandat sa folosesti formatul standard Europass.

Cum gasesti un loc de munca in Spania

Daca vrei sa gasesti un loc de munca in Spania, poti incepe direct cu anunturile listate in portalul EURES, insa poti verifica si direct, in plan local ce locuri de munca sunt disponibile, in special daca vrei sa lucrezi intr-o anumita regiune din Spania. Exista o multime de portaluri online cu anunturi pentru locuri de munca (Bolsadetrabajo, Infoempleo, InfoJobs etc.)

De asemenea, poti consulta si website-urile companiilor spaniole, pentru ca majoritatea au o sectiune de angajari, unde sunt listate posturile vacante, sau pur si simplu iti poti trimite CV-ul, pentru cazul in care vor exista oferte de munca pe viitor.

Dupa ce ai gasit locul de munca dorit, nu iti mai ramane decat sa iti rezervi un bilet de autocar spre Spania. Amring efectueaza curse regulate de transport persoane pe ruta Romania – Spania si Spania – Romania. Se pot alege 3 rute diferite, care includ cele mai importante destinatii din Spania, printre care Barcelona, Zaragoza, Madrid sau Castellon. Transportul se efectueaza numai cu autocare de 3 sau 4 stele, care asigura siguranta si comfortul de care ai nevoie pentru a ajunge la destinatia dorita din Spania.

Scrie un comentariu