Modificari legislative importante in privinta calatoriei in strainatate cu un minor

octombrie 10 2016
Prevederi calatorie in strainatate cu minori

Incepand cu data de 6 octombrie 2016, a intrat in vigoare legea nr. 169 din 30.09.2016 pentru modificarea si completarea legii 248/2005, cu privire la libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate.

Acordul pentru calatoria minorilor in strainatate

Principala modificare a acestei legi, se refera la minorii cetateni romani care au domiciliul sau resedinta in strainatate si care calatoresc insotiti spre statul respectiv. Astfel, in cazul acestor minori nu mai este necesara prezentarea declaratiei parintilor sau a tutorilor la iesirea din Romania. Dovada domiciliului sau a resedintei in strainatate trebuie facuta cu ajutorul unor documente oficiale care atesta acest lucru.

Pana acum, legea respectiva, in forma ei initiala, nu provedea posibilitatea ca minorii cu domiciliul sau resedinta in straintate sa paraseasca teritoriul Romaniei in lipsa acordului parintilor sau a reprezentantilor legali.

In cazul in care minorii calatoresc in alte tari decat cea in care isi au resedinta sau domiciliul, fie ca sunt insotiti de un parinte sau de un insotitor major, actul normativ mentine in continuare necesitatea ca parintele/parintii sau un reprezentant legal sa isi dea acordul cu privire la calatoria minorului. Acest fapt se realizeaza prin intermediul unei declaratii.

Valabilitatea declaratiei de acord pentru calatoria minorilor in strainatate

A doua modificare a acestei legi se refera la valabilitatea declaratiei date de catre parinti sau reprezentanti legali pentru iesirea din Romania a unui cetatean minor. Valabilitatea acestei declaratii este de maximum 3 ani.

Pana acum, era necesara o declaratie autentificata la notar pentru fiecare iesire din Romania a minorilor. Declaratia trebuia sa includa statul sau statele de destinatie data plecarii si data sosirii din calatorie.

De asemenea, prin modificarea legii 248/2005 se elimina obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si a rutei din cuprinsul declaratiei notariale prin care parintii sau reprezentantii legali isi dau acordul pentru calatoria minorilor in strainatate alaturi de un insotitor.

Condiții de calatorie care raman in vigoare

In afara de aceste modificari, raman in vigoare toate celelalte conditii prevazute de lege in privinta calatoriei cetatenilor romani minori in strainatate. Astfel, acestia pot iesi de pe teritoriul Romaniei in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, pe baza unui document de calatorie valabil (pasaport sau carte de identitate – pentru minorii cu varsta de peste 14 ani), numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor sau reprezentantilor legali.

In cazul minorilor insotiti de alte persoane decat parintii, este necesar ca persoanele respective sa prezinte la controlul de frontiera si extrasul de cazier judiciar.

 

Scrie un comentariu