Ce sa NU iei cu tine cand calatoresti in strainatate

septembrie 27 2016
obiecte interzise in bagaje

In mod normal, intotdeauna cand pornesti la drum, fie ca mergi doar intr-o scurta excursie sau intr-o vacanta, sau pornesti intr-o calatorie mai lunga, este bine sa te asiguri ca iei cu tine toate obiectele de care ai nevoie. De la documente personale, la gadget-uri electronice, intotdeauna trebuie sa te asiguri ca nu ai uitat ceva acasa.

Dar pe langa lista cu lucruri ”de luat”, n-ar strica sa te documentezi putin si sa afli ce lucruri ar fi ai bine sa lasi acasa. Orice tara are anumite restrictii in privinta obiectelor care pot fi introduse la frontiera, asa ca urmatoarele sfaturi iti vor putea fi de folos atunci cand iti faci bagajul, pentru a evita neplacerile care pot aparea la iesirea din tara.

Tigari

Daca esti fumator si tii neaparat la marca ta de tigari preferata, trebuie sa stii ca exista limitari pentru cantitatea de tigari pe care poti sa o ai asupra ta. Adesea, limita pentru cantitatea de tigari pe care o persoana o poate introduce in alta tara este de 200 de bucati, in spatiul Uniunii Europene. Legislatia germana este putin mai permisiva din acest punct de vedere, intrucat este permisa introducerea a 800 bucati tigarete, 400 bucati tigari, 200 bucati tigari de foi sau 1 kg tutun pentru fumat.

Alcool

Chiar daca te-ai gandit ca o sticla de palinca sau de tuica romaneasca le va face o bucurie prietenilor si cunoscutilor din strainatate, este bine de stiut ca nu poti introduce alcool in cantitati mari in alte tari. In majoritatea tarilor, ca de exemplu Cehia, Slovacia, Spania, Italia sau Franta, cantitatea maxima de alcool permisa este de 1 litru. In Germania, limitele cantitative pentru bauturi alcoolice sunt de 10 litri pentru bauturi spirtoase, 20 litri pentru lichioruri si 110 litri pentru bere.

Parfumuri

Si parfumurile intra pe lista produselor care nu pot fi introduse in tarile europene, decat in cantitati limitate. Astfel, pentru parfum, limita este de 50 ml (aproximativ gramajul pe care il are un flacon obisnuit de apa de parfum), respectiv de 250 ml in cazul apelor de toaleta, care sunt mai putin concentatre si care se gasesc spre comercializare si in flacoane mai mari. Asadar, limiteaza-te doar la parfumul tau preferat, pe care sa il iei cu tine.

Cafea

In unele tari, este posbil sa exista restrictii si in privinta cantitatii de cafea care poate fi introdusa in tara. De exemplu, in Germania nu este permisa introducerea unei cantitati mai mari de 10 kg.

Medicamente

Evident, este interzisa introducerea drogurilor de orice tip sau a substantelor dopante, insa si pentru alte medicamente uzuale, cel mai bine este sa ai asupra ta doar strictul necesar. In cazul in care ai asupra ta medicamente prescrise pe reteta, ia cu tine si reteta medicala, deoarece este posibil ca aceasta sa iti fie ceruta in cazul unui control vamal. Antibioticele se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.

Bani in numerar

In general, in toate tarile Uniunii Europene este necesara declararea sumelor care depasesc 10.000 de euro sau a titlurilor de valoare care depasesc aceasta suma. In cazul in care ai asupra ta o suma care depaseste aceasta valoare, ea poate fi confiscata daca exista suspiciunea ca aceasta provine din activitati ilegale.

In Marea Britanie, autoritatile pot retine sume mai mari de 1.000 lire sterline, daca au temeiuri suficiente sa suspecteze ca acestea sunt rezultatul unor activitati ilegale, inclusiv munca la negru.

Anumite produse alimentare

In unele tari, chiar si anumite produse alimentare pot fi o problema. Tot in Marea Britanie, produsele din carne sau produsele pe baza de lapte care provin din state ce nu fac parte din Uniunea Europeana sunt interzise. Exista anumite restrictii si in ceea ce priveste urmatoarele alimente:

 • produsele din peste;
 • oua;
 • miere;
 • unele legume si fructe;
 • unele plante (seminte, bulbi etc.)

Asadar, trebuie sa fii atent ce fel de mancare iti pregatesti la pachet pentru calatorie, pentru ca s-ar putea sa ramai fara ea.

Animale de companie

Daca te-ai decis sa pleci la drum cu animalul de companie, trebuie sa indeplinesti anumite conditii. Pentru spatiul Uniunii Europene, ai nevoie de un pasaport pentru animalul de companie, iar animalul trebuie sa poata fi identificat cu ajutorul unui cip electronic.

Pe langa speciile pe cale de disparitie sau animalele exotice, uneori exista si alte restrictii. De exemplu, in Franta este interzisa introducerea cainilor din rase de atac, asa cum sunt ele definite de catre legislatia franceza:

 • Staffordshire Terrier;
 • American Staffordshire Terrier;
 • Mastiff;
 • Tosa;
 • Molosi.

Obiecte de arta

Trebuie sa stii ca toate obiectele de artă si cultura trebuie insotite de documente care atesta achizitia lor, pentru a preveni introducerea acestora pe piata neagra. De exemplu, in Cehia, este necesar un certificat de achizitie si un permis de export eliberat de Muzeul National sau de Galeriile de Arta.

In Slovacia, este interzisa scoaterea din tara a obiectelor de arta si cultura, decat in cazul unor obiecte sau colectii de arta, pentru expozitii temporare si numai cu avizul autoritatilor corespunzatoare.

De asemenea, si in ceea ce priveste introducerea obiectelor de arta pe teritoriul altor tari sunt necesare documente care sa ateste provenienta acestora. In caz contrar, daca exista suspiciuni asupra provenientei obiectelor de arta respective, acestea pot fi confiscate de catre autoritatile vamale.

Arme si munitie

Persoanele care detin legal arme letale sau neletale, pot calatori cu acestea daca solicita o autorizatie organului de politie care a eliberat permisul de arma. Pe baza acestei autorizatii este permisa iesirea din tara cu arme detinute legal, iar la intoarcere, acestea trebuie prezentate la frontiera. In caz de furt sau pierdere in strainatate, este necesara prezentarea unor documente eliberate de organele de politie din statul respectiv care sa ateste faptul ca armele respective au fost declarate ca furate sau pierdute.

Nu pot fi introduse in alte tari urmatoarele tipuri de arme:

 • Arme automate;
 • Cutite tip „fluture” si bricege cu lame;
 • Bare din otel, bastoane si rozete;
 • Discuri in forma de stea;
 • Spray-uri pentru autoaparare, ca de exemplu spray-uri cu piper sau cu gaze lacrimogene;

Armele care nu necesita autorizatii speciale sunt armele cu aer comprimat, armele cu gloante oarbe si arcurile cu sageti.

Produse contrafacute

Produsele contrafacute nu sunt confiscate in general, decat in cazul in care acestea sunt prezente in cantitati mai mari, care ar putea sugera intentia unor activitati comerciale, iar atunci pot fi confiscate.

Cu toate acestea, in Marea Britanie exista o legislatie mai stricta, astfel incat toate produsele care incalca drepturi de proprietate intelectuala pot fi confiscate de catre autoritatile vamale.

Pe langa aceste informatii, daca nu esti sigur ca poti introduce anumite obiecte in alte tari, iti recomandam sa te adresezi consulatului tarii respective pentru a afla care sunt conditiile de calatorie pentru fiecare tara pe care o vei tranzita, sau poti consulta site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Acum ca stii exact ce ai si ce nu ai voie sa iei cu tine in bagaj, nu iti ramane decat sa iti rezervi un bilet pentru oricare din rutele noastre internationale: Romania – Germania, Romania – Spania sau Romania – Anglia. Totodata, te vei bucura sa afli ca transportul bagajelor este gratuit, in limita a 50 kg/pasager. Esti gata sa pornesti la drum?

Scrie un comentariu