Cum sa iti gasesti un loc de munca in Spania

octombrie 26 2016
Calatorie in Spania

Spania este una din destinatiile favorite pentru romanii care doresc sa munceasca in strainatate. Motivele sunt multe. In primul rand, exista deja o comunitate romaneasca destul de mare in aceasta tara, ceea ce permite o integrare mult mai usoara a persoanelor care se decid sa se stabileasca temporar sau pe termen lung in Spania.

Chiar daca rata somajului este destul de ridicata in Spania, exista numeroase domenii in care romanii isi pot gasi relativ usor un loc munca. Se cauta foarte mult muncitori calificati, muncitori in agricultura sau soferi, insa exista oportunitati si in alte domenii.

Unde gasesti oferte pentru locuri de munca in Spania?

In primul rand, mai ales daca nu ai deja un loc de munca, cel mai simplu este sa te adresezi consilierului EURES din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Fiecare agentie judeteana are un specialist EURES care te poate tine la curent cu ofertele de munca in strainatate pe care agentia le intermediaza, te poate ajuta sa depui actele necesare si iti poate oferi ponturi utile despre cum decurge un interviu. In general, dupa depunerea dosarului, reprezentantii firmelor din strainatate sosesc in tara pentru a intervieva candidatii selectionati.

Locuri de munca in strainatate ofera si firmele de recrutare. Acestea actioneaza ca niste intermediari. Selectia candidatilor se face fie la noi in tara, chiar de catre firma din Romania, sau se face de catre reprezentantii firmelor angajatoare.

Nu in ultimul rand, site-urile cu anunturi au sectiuni speciale pentru ofertele de locuri de munca in strainatate.

In cazul recrutarilor realizate prin intermediari, uneori este necesar sa platesti o taxa care reprezinta comisionul agentiei sau al persoanei care recruteaza persoane din Romania pentru munca in strainatate.

Atentie la ofertele de munca false!

Din pacate, foarte multe agentii sau persoane profita de pe urma faptului ca multi romani doresc sa plece sa munceasca in strainatate, iar ofertele de munca venite prin intermediul EURES sunt putine, comparativ cu cererea de pe piata.

Pentru a evita sa cazi in capcana unor agentii fictive, sau a unor persoane care doresc numai sa incasee niste bani fara a oferi si un loc de munca concret, iata cateva lucruri la care ar trebui sa fii atent si care reprezinta un semnal de alarma:

  • Daca gasesti anuturi date de persoane fizice, verifica numele sau numarul de telefon sa vezi daca gasesti si alte listari asemanatoare. Prea multe anunturi postate de aceeasi persoana, cel mai probabil semnifica faptul ca totul nu este decat o inselatorie.
  • In cazul agentiilor de recrutare, la o simpla cautare pe internet poti gasi recenzii despre respectiva agentie si poti afla astfel daca este cazul sa te feresti de ofertele ce par a fi prea tentante pentru a fi adevarate.
  • Desi plata unui comision se practica, in general agentiile serioase, care intr-adevar colaboreaza cu angajatori din strainatate, accepta plata comisionului dupa angajarea efectiva.
  • Nu accepta sa platesti taxe uriase pentru traducerea actelor sau pentru legalizarea lor. De cele mai multe ori, iesi mult mai ieftin daca faci acest lucru pe cont propriu. In mod normal, nici o agentie de recrutare nu ar trebui sa te oblige sa faci aceste demersuri prin intermediul sau.
  • Verifica datele companiei in numele caruia este facuta oferta de angajare sau contacteaza direct angajatorul pentru a vedea daca oferta de munca este una reala.
  • Nu in ultimul rand, incearca sa te orientezi spre agentii de recrutare la care au apelat alti prieteni sau cunostinte, deoarece astfel poti avea informatii ”la prima mana” despre cum decurge procesul de recrutare.

Redactarea CV-ului

Unii angajatori ofera formulare standard de redactare a CV-ului, pe cand in alte cazuri este necesara redactarea unui CV european. Poti obtine mai multe informatii de la AJOFM sau poti gasi astfel de formate standard pe mai multe site-uri specializate in recrutarea de personal.

Este important sa mentionezi toate formele de invatamant absovite, certificarile si calificarile dobandite, cursuri optionale pe care le-ai urmat pentru recalificare sau pentru formare profesionala, precum si experienta relevanta in domeniul in care doresti sa te angajezi.

Ce trebuie sa stii despre munca in Spania

Salariul mediu in Spania se situeaza la aproximativ 1600 euro lunar, insa aceasta suma difera in functie de munca pe care o prestezi. Cea mai buna varianta o reprezinta munca cea necesita calificare in domeniul respectiv, deoarece si salariile sunt mult mai bune decat in cazul muncii necalificate. Locurile de munca in constructii se numara printre cele mai ofertante din punct de vedere salarial, dar si un sofer poate castiga destul de bine, in functie de domeniul de activitate.

Ia in considerare si costurile necesare vietii in Spania, de exemplu daca angajatorul ofera si cazare sau daca este nevoie sa cauti o locuinta de inchiriat. Preturile pot varia in functie de zona, daca locuiesti in mediul urban sau in mediul rural, sau de locatia in oras, daca locuiesti intr-un oras mare. La chirie, se mai adauga si cheltuielile pentru utilitati, dar si cheltuielile pentru traiul zilnic. Din fericire, costurile cu mancarea sau cu transportul in comun sunt destul de reduse in Spania.

Dupa ce ai gasit locul de munca dorit, nu iti mai ramane decat sa iti rezervi un bilet de autocar spre Spania. Amring efectueaza curse regulate de transport persoane pe ruta Romania – Spania si Spania – Romania. Se pot alege 3 rute diferite, care includ cele mai importante destinatii din Spania, printre care Barcelona, Zaragoza, Madrid sau Castellon. Transportul se efectueaza numai cu autocare de 3 sau 4 stele, care asigura siguranta si comfortul de care ai nevoie pentru a ajunge la destinatia dorita din Spania.

One comment

  1. Buna ziua, as dori si eu un loc de munca in Madrid. Va multumesc

    Răspunde

Scrie un comentariu