Ghid de oras: Hamburg – informatii utile pentru calatori

noiembrie 23 2016
Ghid de calatorie Hamburg

Hamburg este unul dintre cele mai bogate orase din Germania, lucru care se datoreaza si faptului ca, fiind cel mai mare port al acestei tari, a avut numeroase legaturi comerciale cu alte tari europene si nu numai, inca din timpul Evului Mediu. Totodata, este al doilea oras ca marime din Germania si este inclus pe lista UNESCO a siturilor care fac parte din patrimoniul cultural mondial.

Asezarea geografica

Hamburg este situat in sudul peninsulei Jutland, avand ca vecini peninsula Scandinava in nord, Marea de Nord in Vest si Marea Baltica in nord-est. Este strabatut de raurile Alster si Bille, care se varsa in fuviul Elba.

Landurile invecinate sunt Schleswig – Holstein si Niedersachsen. Din punct de vedere administrativ, insulele Neuwerk, Scharhörn, Nigehörn precum și parcul național „Hamburgisches Wattenmeer” de la gura Elbei aparțin tot de Hamburg. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de alte landuri germane, Hamburg este practic un oras – stat, suprafata landului Hamburg fiind aceeasi cu cea a orasului.

Orasul este impartit in 7 sectoare, fiecare dintre ele avand un parlament de sector, cu anumite drepturi administrative. In total, Hamburg are nu mai putin de 104 cartiere. Cu o suprafata de aproximativ 750 kilometri patrati, Hamburg are 1,8 milioane de locuitori.

Pe langa faptul ca este principalul port comercial al Germaniei, tot in Hamburg se gaseste si nodul feroviar cu cea mai mare statie de triaj din intreaga Europa.

Piata muncii in Hamburg

Cele mai dezvoltate sectoare al industriei din Hamburg sunt cele din domeniul financiar – bancar, comert, turism si mass – media. Orasul este vizitat anual de milioane de turisti, iar in domenul mass – media lucreaza peste 70.000 de angajati.

Astfel, exista numeroase oportunitati de angajare in HoReCa, dar sunt cautati si profesionisti cu experienta in domeniul IT. De asemenea, fiind un oras aflat in permanenta expansiune, exista multe posturi disponibile si in constructii.

In functie de pregatire si de calificare in domeniu, se pot obtine joburi sezoniere sau cu caracter permanent, inclusiv pentru romanii care doresc sa munceasca in Germania. In general, sunt necesare cunostinte minime de limba germana, iar permisul de conducere constituie un avantaj, in special pentru soferi, curieri sau alte locuri de munca ce presupun deplasarea la domiciliul clientului pentru prestarea anumitor servicii (instalatori, tamplari, firme de curatatorie etc).

Cele mai multe oferte pentru locuri de munca in Hamburg includ urmatoarele domenii si profesii:

  • Comert;
  • Mentenata si repararea vehiculelor motorizate;
  • Fabricarea echipamentelor electronice;
  • Personal hotelier si catering;
  • Asistenta sociala;
  • Imobiliare;
  • Servicii conexe activitatilor de afaceri (secretariat, call – center, relatii clienti).

Cele mai mari companii din Hamburg sunt cele din domeniul transporturilor, in special transport aerian, insa numarul companiilor mici si mijlocii din diferite domenii este in continua crestere.

Costuri de viata in Hamburg

Daca te-ai decis sa muncesti sau sa te stabilesti in Hamburg, trebuie sa ai in vedere faptul ca toate cheltuielile zilnice vor fi ceva mai mari, fiind vorba despre un oras mare.

Articolele care reprezinta necesitati de uz casnic, articolele de papetarie, ziarele si cartile au un pret scazut in Germania, comparativ cu alte tari din Europa. Preturile alimentelor sunt de asemenea scazute, datorita numarului mare de supemarketuri si a punctelor de vanzare cu amanuntul TVA-ul se situeaza intre 7% si 19%, in functie de bunuri sau servicii.

Fiecare cartier are propria sa retea de magazine si supermarketuri, iar majoritatea companiilor de retail au sucursale locale, care practica preturi mult mai mici, dar de obicei nu au o locatie centrala. Fiecare land are propriile sale reguli in ceea ce priveste orarul magazinelor, dar in general acestea se inchid intre orele 20-22. Duminica si in zilele in care sunt sarbatori legale, majoritatea magazinelor sunt inchise.

Chiriile sunt destul de ridicate, intre 500 si 1.500 euro lunar, in functie de locatie si de spatiu, iar utilitatile (electricitate, incalzire, apa, salubritate) se situeaza undeva la 290 de euro, pentru un apartament.

Un bilet pentru mijloacele de transport in comun costa aproximativ 3 euro, iar un abonament lunar costa 84 de euro. O calatorie cu taxiul costa in jur de 2 euro/km.

Principalele atractii turistice din Hamburg

Pentru petrecerea timpului liber, Hamburg ofera o multime de oportunitati, de la muzee si atractii turistice, pana la restaurante si localuri cu o viata de noapte vibranta. Cu toate acestea, daca vizitezi orasul pentru o perioada mai scurta sau pentru o perioada ingelungata, nu ar trebui sa ratezi aceste obiective turistice:

Fischmarkt – piata de peste

Celebra piata de peste din St. Pauli este deschisa in fiecare duminica. Piata functioneaza inca din anul 1703 si este locul ideal pentru cumparaturile saptamanale, insa tot acolo poti vedea si concerte in aer liber a mai multor formatii care interpreteaza melodii din folcor sau vechi slagare nemtesti.

Biserica Sfantul Nicolae

Aceasta biserica a fost cea mai inalta din lume timp de doi ani, intre 1874 – 1876. A fost partial distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa ofera o priveliste minunata asupra intregului oras, de pe o platforma aflata la peste 70 m inaltime, accesibila cu ajutorul unui lift din sticla.

Hamburger Kunsthalle

Acest muzeu este celebru datorita colectiilor minunate de arta pe care le gazduieste, de la portrete realizate in perioada medievala, pana la opere de arta ale secolului XX, semnate de Klee sau Kokoschka. Exista si o galerie speciala, in care sunt expuse lucrarile artistilor germani contemporani.

Miniatur Wunderland

Aceste colectii de miniaturi atrag numerosi vizitatori in fiecare weekend. De la trenulete in miniatura care strabat Alpii, pana la o copie la scara mica aeroportului din Hamburg, aceasta ”tara a minunilor” reprezinta un punct de atractie atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Speicherstadt

De-a lungul arhipelagului Speicherstadt se afla mai mutle depozite din caramida rosie, cu sapte etaje, care reprezinta unul din simbolurile orasului Hamburg. Arhitectura lor poate fi admirata cel mai bine in timpul unei plimbari cu barca. Depozitele respective adapostesc cafenele si mici muzee, asa ca ai ce face o zi intreaga daca vrei sa vizitezi Speicherstadt.

Daca vrei sa vizitezi orasul, sau daca ai de gand sa calatoresti in Hamburg in interes de serviciu, cu Amring poti rezerva un bilet pe ruta Romania – Germania, Hamburg fiind una din destinatiile incluse pe aceasta ruta. Vei calatori in cele ai bune conditii de siguranta si confort, la un pret accesibil. Bineinteles, este posibil sa rezervi un bilet si la intoarcere, pe ruta Germania – Romania. Statiile de plecare din Romania includ principalele orase si mai multe localitati din tara.

Scrie un comentariu