Sfaturi utile pentru o calatorie in Berlin

februarie 16 2017
sfaturi calatorie Berlin

Capitala Germaniei este unul dintre cele mai populare orase pentru cei care calatoresc in aceasta tara, nu doar din prisma atractiilor turistice, ci si pentru ca ofera o multime de oportunitati pentru cei interesati sa locuiasca si sa munceasca in Germania pe termen lung.

Berlin, la fel ca orice oras mare, are propriile reguli si propriile sale ”obiceiuri”. Interesant, cosmopolit si uneori ascuns de ochii strainilor, Berlin este, de asemenea, un oras complicat, in cazul persoanelor care nu au mai vizitat orasul sau care nu sunt atat de familiarizate cu stilul de viata german.

Cum ajungi in Berlin?

Berlin este cel mai mare oras german, avnd peste 3,4 milioane de locuitori. Este un oras-land, in sensul ca are un guvern de land propriu, insa am putea spune ca este practic o ”insula” aflata in interiorul landului federal Brandenburg. Este traversat de doua rauri, Havel si Spree.  Se afla in partea nord-estica a Germaniei, aproape de granita cu Polonia si la aproape 300 km departare de Hamburg.

Berlinul este faimos pentru faptul ca aici a fost construit celebrul zid de la Berlin care separa Germania de Est de Germania de Vest in timpul perioadei comuniste. Dupa caderea zidului, a ramas un oras in care, pana in ziua de astazi se poate observa un mix de ”nou” si ”vechi”, de modernim si de reminescente din perioada comunista.

Orasul este impartit in 12 sectoare, care, la randul lor, sunt impartite in mai multe cartiere. Ca in orice oras mare, transportul public este puternic dezvoltat, existand trenuri, autobuze si linii de metrou pentru transportul subteran.

Principalele atractii din Berlin

Cladirea Reichstag este faimoasa pentru frumosul dom din sticla de unde poate fi admirat intregul oras. Tot in apropierea acestei caldiri se afla mai multe cladiri guvernamentale, ca de exemplu sediul cancelariei germane.

Poarta Brandenburg este nu numai cel mai cunoscut simbol al orasului, dar si una dintre atractiile de top ale Germaniei, datorită contextulu istoric. Construita in 1791, a fost una dintre portile de aparare care inconjurau orasul. Piata Pariziana din apropiere adaposteste mai multe cladiri istorice, printre care si Academia de Arte sau hotelul Adlon.

Turnul televizunii din Berlin este cunoscut de localnici simplu ca Fernsehturm. Avand o inaltime de 368 m, este cea mai inalta cladire din oras. Vizitatorii turnului pot avea o vedere panoramica asupra intregului oras.

Gedarmenmarkt este una dintre cele mai frumoase piete din Berlin. Aflata aproape de districtul Mitte (districtul central din Berlin), aici este locul unde trebuie sa mergi daca ai chef de cumparaturi. Tot in aceasta piata gasesti si cateva dintre cladirile care impresioneaza prin arhitectura lor: Casa Concertelor, Catedrala Germana si Catedrala Franceza.

Catedrala Germana (Domul din Berlin) este considerata a fi un exemplu al celei mai frumoase arhitecturi a secolului XIX. Langa catedrala se afla si Muzeul Istoriei Germane.

Palatul Charlottenburg se afla chiar in centrul orasului, asa ca nu ai cum sa il ratezi. In interiorul palatului pot fi admirate mai multe colectii de pictura si de obiecte din portelan, insa turistii se opresc adesea si in frumoasa gradina care se afla chiar langa malul raului Spree.

Insula muzeelor este un ansamblu de muzee care a fost inclus in lista monumentelor UNESCO. Aici se gasesc cele mai importante centre de expozitii: Muzeul Vechi, Muzeul Nou, Muzeul Bode, Muzeul Pergamon si Vechea Galerie Nationala. Colectiile care se regasesc in aceste muzee inglobeaza peste 6.000 de ani de istorie a artei si culturii.

Piata Postdamer a trecut prin multe suisuri si coborasuri de-a lungul istoriei, insa acum este o locatie vibranta, plina de viata, unde poti vedea zgarie-nori si o multime de magazine. Totodata, este si locul unde au loc cele mai importante evenimente la care participa vedetele, deoarece multe festivaluri de film se organizeaza aici.

Sfaturi de calatorie in Berlin

Ca cetateni europeni, romanii nu au nevoie de pasaport pentru a calatori in Germania, este sufiecient sa ai asupra ta buletinul sau cartea de identintate, care trebuie sa fie valida.

Daca mergi cu mijloacele de transport in comun, adesea vei observa ca nu exista nimeni care sa impiedice accesul calatorilor fara bilet. Totusi, sa nu faci greseala sa nu cumperi bilet, deoarece controlorii, imbracati in haine civile sunt mereu vigilenti si prezenti pe trasee, asa ca te poti alege cu o amenda de 40 de euro daca esti prins fara bilet.

Exista posibilitatea sa achizitionezi carduri de calatorie care iti permit accesul la toate mijloacele de transport in comun , sau care iti ofera reduceri consistente. Mijloacele de transport in comun circula 24 de ore din 24. Pretul unei calatorii este de aproximativ 1,5 euro.

Desi ai spune ca in weekend e momentul ideal sa faci un tur ar orasului, majoritatea magazinelor, farmaciilor sau supermarketurilor sunt fie inchise, fie au un orar scurt. Restaurantele, barurile si magazinele cu suveniruri sunt deschise tot timpul.

In Berlin se plateste in general in numerar. Multe magazine sau restaurante nici macar nu accepta cartile de credit. Hotelurile sau magazinele mai mari accepta si plata cu cardul, dar este bine sa ai la tine bani in numerar. Practic, este o situatie asemanatoare cu cea din Romania.

Conform legislatiei germane, toate facturile si bonurile fiscale inclus si o mic taxa pentru servicii, asa ca nu este nevoie sa lasi bacsis. Cu toate acestea, se obisnuieste sa se lase cativa euro bacsis, in general pentru a ”rotunji” nota de plata.

Daca ai in plan sa calatoresti in Berlin pentru o scurta excursie, sau o vizita, sau daca vrei sa calatoresti in Germania in interes de serviciu, iti recomandam sa rezervi bilete de autocar pentru Germania din timp, ca sa iti poti planifica totul pana la cele mai mici amanunte. De asemenea, cu Amring beneficiezi si de preturi foarte atractive pentru bilete de autocar pe ruta Germania – Romania.

Scrie un comentariu